Chmiel Puławski 100g PL
Chmiel Puławski - jest spokrewniony i wyhodowany z chmielu odmiany Lubelski, został wydany w roku 2012. Jest to goryczkowa odmiana uprawiana w Polsce, wyróżnia się owocowo-kwiatowym, lekko korzennym aromacie. Poziom alfa-kwasów około 7,5%. Może być wykorzystywana do chmielenia piw dolnej jak i górnej fermentacji oraz do chmielenia warki podczas cichej fermentacji (chmielenie na zimno) dlatego wielu piwowarów uznaje go za uniwersalny.
Alfa kwasy: 7,5%
Kraj uprawy: Polska
Zbiór: 2019
Masa netto: 100 g
Zamienniki: Iunga, Marynka
Wiodący aromat: ziemisty, trawiasty, owocowo-kwiatowy, ziołowy
Zalecany do piw: American Ale, IPA, Lager, Pils
Pakowany w metalizowane saszetki stanowiące doskonałą barierę przed utlenianiem, dzięki czemu chmiel utrzymuje najwyższe parametry co najmniej do końca daty przydatności podanej na opakowaniu.