
- Kapslownica stołowa Grifo Heavy Duty profesjonalna, ARCYSTABILNA
- Chmiel Simcoe USA 2024 – 100 g – 15,3% AA – aromatyczny do IPA, APA
- Słód Karmelowy 300 EBC Viking Malt – intensywna barwa i karmelowy smak
- Słód Karmelowy 200 EBC Viking Malt – intensywna barwa i aromat
- Słód Karmelowy 100 EBC Viking Malt – Bogaty smak i bursztynowa barwa
- Słód CaraBody Viking Malt – 1 kg
- Słód Kawowy 350-450 EBC Viking Malt – Intensywne nuty kawy i czekolady

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Drożdże Saflager S-189
Cena regularna:
towar niedostępny






Opis
Drożdże S-189 - dolna fermentacja
Oferowane tutaj drożdże wystarczają na zrobienie około 15 litrowej warki.
Suche drożdże Fermentis S-189 służą do produkcji wielu stylów.
Drożdże Fermentis Saflager S-189 to szczep dolnej fermentacji pochodzący ze Szwajcarii (Saccharomyces cerevisiae). Drożdże te zapewniają neutralny, czysty smak, dzięki czemu mogą być wykorzystywane do produkcji szerokiej gamy stylów dolnej fermentacji. Dobrze zachowują się również w nastawach mocnych zachowując wysoką pijalność wyrobu gotowego.
Charakteryzują się wysokim kłaczkowaniem, co pozwala na osiągnięcie bardzo klarownego wyrobu gotowego.
Składniki: Drożdże (Saccharomyces cerevisiae), czynnik rehydratacyjny
Zalecana temperatura fermentacji: 9-22°C (optymalnie 15-20°C).
Średnie odfermentowanie: wysokie
Masa netto: 11,5 g
Dozowanie: 1 saszetka na 10-16 litrów brzeczki
Po fermentacji wyrób gotowy należy leżakować w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość.
Instrukcja zadawania:
Przed zadaniem drożdży należy przeprowadzić rehydratację suszonych drożdży do postaci kremu drożdżowego w zbiorniku mieszanym. Rozsypać suche drożdże na powierzchnię sterylnej wody lub brzeczki o temp. 27°C ± 3°C, wziętej w ilości 10 krotnie większej niż masa drożdży. Po przekształceniu się drożdży suszonych na krem powyższą metodą (co zabiera około 15-30 minut) łagodnie mieszać przez następne 30 minut. Następnie dozować otrzymany krem do zbiornika fermentacyjnego.
Alternatywnie, dozować suche drożdże bezpośrednio do zbiornika fermentacyjnego pod warunkiem, że temperatura brzeczki wynosi ponad 20ºC. Stopniowo wsypywać suszone drożdże do fermentora zwracając uwagę by drożdże pokrywały całą dostępną powierzchnię brzeczki, tak by nie powstawały zlepieńce. Pozostawić na 30 minut, po tym czasie zmieszać brzeczkę, np. przez napowietrzanie.
Temperatura fermentacji:9-22°C (optymalnie 15-20°C).
Przechowywanie: w chłodnym (< 10ºC), suchym miejscu.
Opakowanie po otwarciu ponownie zamykać i przechowywać w suchym pomieszczeniu w temp. 4ºC przez czas nie dłuższy niż 7 dni.
Nie używać opakowań uszkodzonych.
Termin przydatności: Data produkcji i termin ważności/najlepiej użyć przed - data na opakowaniu.
Opinie o produkcie (0)



Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.