Słód CZEKOLADOWY 800 EBC Viking Malt
Słód czekoladowy jasny i ciemny uzyskiwany jest w procesie prażenia słodu pilzneńskiego lub monachijskiego w temperaturze dochodzącej do 200°C i dość krótkim czasie (do 4 godzin). W przeciwieństwie do słodów karmelowych, przełom ukazuje mączny charakter ziarna, pochodzący ze słodu pilzneńskiego. Stosuje się jako dodatek do ciemnych stylów do 10%
Zakres barw dla tego słodu wynosi około 800-1000 EBC.
Nie wykazuje działania enzymatycznego, zawartość ekstraktu: niska.Określenie „słód czekoladowy” odnośni się głównie do koloru a nie do smaku. Słód czekoladowy 800 EBC ma głęboką czerwono-brązową barwę i orzechowo-kawowy smak. Można w nim wyczuć aromaty czekoladowe.
Zastosowanie: Style ciemne.
Słód czekoladowy 800 EBC nadaje charakterystycznego aromatu z nutą czekolady i kawy. Już przy małej ilości można zauważyć znaczne pogłębienie koloru wraz z subtelnymi zmianami w smaku i aromacie. Typowa dawka słodu czekoladowego 800 EBC to zwykle 5-10%.
Słód czekoladowy 800 EBC jest słodem pośrednim między czekoladowym jasnym a ciemnym, co zwiększa jego uniwersalność w zastosowaniu.