Słód WIEDEŃSKI Viking Malt 5 kg





Opis
Słód WIEDEŃSKI Viking Malt 5 kg
Słód wiedeński jest produkowany w podobnej technologii co słód pilzneński. Proces słodowania wyróżnia się wyższymi wartościami wilgotności (43-44%) przy przekazaniu do suszenia i suszenie odbywa się w wyższych temperaturach (ok. 90- 95°C). Dzięki temu słód wiedeński nadaje lekko bursztynowy kolor brzeczki i znacznie bardziej wyrazisty aromat od słodu pilzneńskiego. Polecany do produkcji piw typu Vienna Beer, Amber Lager, Golden Ale Oktoberfestbier oraz jako element wzbogacający smak piw jasnych.
Słód wiedeński jest używany w udziale od 70-100%. Zakres barw dla tego słodu produkowanego w Słodowni Strzegom wynosi 7-12 °EBC.
Słód Wiedeński jest produkowany w nieznacznie wyższej temperaturze niż słód pilzneński, co powoduje, że ma wyższą barwę, a działanie enzymów jest nieco słabsze niż w przypadku słodu pilzneńskiego.
Smak Słodu Wiedeńskiego jest subtelny, lekko słodki i orzechowy.
Zastosowanie: Słód Wiedeński jest rekomendowany do względnie jasnych piw. Typowe jest stosowanie go w celu wzmocnienia barwy i aromatu piw jasnych. Klasyczny lager wiedeński („Vienna Lager”) słynie ze swojej głębokiej, złotej barwy i charakterystycznego, słodowego smaku.
Specyfikacja słodu wg Viking Malt:
Wilgotność [%] max. 5.0
Ekstrakt [%s.m.] min. 79.0
Barwa [°EBC] 7.0-10.0
Wolny azot aminowy [mg/l] min. 130
Czas scukrzania [min.] max. 15
Masa netto: 5 kg
Śrutowanie
Jeżeli pole informacji do sprzedającego jest puste, domyślnie pakujemy jako słód śrutowany - śrutowanie w cenie słodu.
Proszę o informację w formularzu jeśli słód ma być nieśrutowany.
Śrutowanie słodów wykonujemy poprzez zgniatanie ziaren śrutownikiem gniotącym.
Dzięki temu znacznie ograniczamy ilość mąki i nie niszczymy łuski, tak potrzebnej podczas filtrowania zacieru.
Dane techniczne
Wielkość opakowania | 5 |