Słód barwiący 1200EBC
Słód czekoladowy jasny i ciemny uzyskiwany jest w procesie prażenia słodu pilzneńskiego lub monachijskiego w temperaturze dochodzącej do 200°C i dość krótkim czasie (do 4 godzin). W przeciwieństwie do słodów karmelowych, przełom ukazuje mączny i czarny charakter ziarna, pochodzący ze słodu pilzneńskiego. Stosuje się jako dodatek do 5% .
Zakres barw dla tego słodu wynosi około 1200-1500 EBC.
Nie wykazuje działania enzymatycznego, zawartość ekstraktu: niska.
Określenie „słód czekoladowy” lub "słód barwiący" odnośni się głównie do koloru a nie do smaku. Słód barwiący 1200-1500 EBC ma głęboką brązowo-czarną barwę i kawowy, palony smak. Można w nim wyczuć aromaty czekoladowe.
Zastosowanie: Style ciemne i czarne.
Słód barwiący 1200 EBC nadaje piwu charakterystycznego aromatu z wyraźną nutą czekolady i kawy. Już przy małej ilości można zauważyć znaczne pogłębienie koloru wraz z subtelnymi zmianami w smaku i aromacie. Typowa dawka słodu barwiącego 1200 EBC to zwykle około 5%.