Słód CZEKOLADOWY 800 EBC 1kg Viking Malt

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 5,50 zł 5.50
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Słód CZEKOLADOWY 800 EBC Viking Malt

Słód czekoladowy jasny i ciemny uzyskiwany jest w procesie prażenia słodu pilzneńskiego lub monachijskiego w temperaturze dochodzącej do 200°C i dość krótkim czasie (do 4 godzin). W przeciwieństwie do słodów karmelowych, przełom ukazuje mączny charakter ziarna, pochodzący ze słodu pilzneńskiego. Stosuje się jako dodatek do piwa typu: Dark Beer, Stout, Porter, Alt Beer, Bock Beer, Schwarzbier. Zakres barw dla tego słodu wynosi około 800-1000 EBC.

Nie wykazuje działania enzymatycznego, zawartość ekstraktu: niska.

Określenie „słód czekoladowy” odnośni się głównie do koloru a nie do smaku. Słód czekoladowy 800 EBC ma głęboką czerwono-brązową barwę i orzechowo-kawowy smak. Można w nim wyczuć aromaty czekoladowe.

Zastosowanie: Słód czekoladowy 800 EBC jest używany głównie do piw typu Porter i Stout, lecz może być także używany do wszelkich innych piw o ciemnej barwie takich jak Dark Ale. Słód czekoladowy 800 EBC nadaje piwu charakterystycznego aromatu z nutą czekolady i kawy. Już przy małej ilości można zauważyć znaczne pogłębienie koloru wraz z subtelnymi zmianami w smaku i aromacie. Typowa dawka słodu czekoladowego 800 EBC to zwykle 5-10%.

Słód czekoladowy 800 EBC jest słodem pośrednim między czekoladowym jasnym a ciemnym, co zwiększa jego uniwersalność w zastosowaniu.

Kupujemy bezpośrednio u producenta!

 

Masz gwarancję jakości!

 

Czego potrzebujesz? Zadzwoń! Doradzimy!

 

Zajrzyj również na inne nasze aukcje!

Śrutowanie

Jeżeli pole informacji do sprzedającego jest puste, domyślnie wysyłamy słód śrutowany.

Śrutowanie słodów wykonujemy poprzez zgniatanie ziaren śrutownikiem gniotącym.

Dzięki temu znacznie ograniczamy ilość mąki i nie niszczymy łuski, tak potrzebnej podczas filtrowania zacieru.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl