SŁÓD KARMELOWY 150 EBC Viking Malt
Słód karmelowy 150 uzyskiwany jest podczas prażenia słodu zielonego w temperaturze dochodzącej do 200°C.
Tak jak wszystkie słody karmelowe, po przełamaniu ukazuje krystaliczny charakter ziarna. Dodatek tego słodu dopełnia smak piwa i pogłębia barwę trunku.
Stosowany do produkcji piw typu Dark Beer, Porter, Stout, Red Ale, Brown Ale, Amber, a także innych, gdzie chcemy uzyskać bardziej głęboką bursztynową barwę.
Zakres barw dla tego typu słodu wynosi 80 - 180 EBC.
CHARAKTERYSTYKA SŁODU
Słody karmelowe są produkowane w procesie prażenia z zielonego słodu. Mają wysoki stopień karmelizacji i nie wykazują działania enzymatycznego.
Ogólnie słody wytworzone w procesie prażenia mogą mieć działanie przeciwutleniające oraz przyczyniać się do poprawy smaku oraz jakości i stabilności piany.
Kupujemy bezpośrednio u producenta!
Masz gwarancję jakości!
Czego potrzebujesz? Zadzwoń! Doradzimy!
Śrutowanie
Jeżeli pole informacji do sprzedającego jest puste, domyślnie wysyłamy słód śrutowany.
Śrutowanie słodów wykonujemy poprzez zgniatanie ziaren śrutownikiem gniotącym.
Dzięki temu znacznie ograniczamy ilość mąki i nie niszczymy łuski, tak potrzebnej podczas filtrowania zacieru.