Przejdź do głównej treści
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Viking Malt

Słód Wiedeński 25kg Viking Malt - pełne ciało, nuty orzechowo-chlebowe

Przejdź do sekcji Opinie

⭐⭐⭐⭐⭐

Słód Wiedeński 25kg Viking Malt - pełne ciało, nuty orzechowo-chlebowe

Słód wiedeński jest produkowany w podobnej technologii co słód pilzneński. Proces słodowania wyróżnia się wyższymi wartościami wilgotności (43-44%) przy przekazaniu do suszenia i suszenie odbywa się w wyższych temperaturach (ok. 90- 95°C). Dzięki temu słód wiedeński nadaje lekko bursztynowy kolor brzeczki i znacznie bardziej wyrazisty aromat od słodu pilzneńskiego. Polecany do produkcji piw typu Vienna Beer, Amber Lager, Golden Ale Oktoberfestbier oraz jako element wzbogacający smak piw jasnych.

Słód wiedeński jest używany w udziale od 70-100%. Zakres barw dla tego słodu produkowanego w Słodowni Strzegom wynosi 7-12 °EBC.

Słód Wiedeński jest produkowany w nieznacznie wyższej temperaturze niż słód pilzneński, co powoduje, że ma wyższą barwę, a działanie enzymów jest nieco słabsze niż w przypadku słodu pilzneńskiego.

Smak Słodu Wiedeńskiego jest subtelny, lekko słodki i orzechowy.

Zastosowanie: Słód Wiedeński jest rekomendowany do względnie jasnych piw. Typowe jest stosowanie go w celu wzmocnienia barwy i aromatu piw jasnych. Klasyczny lager wiedeński („Vienna Lager”) słynie ze swojej głębokiej, złotej barwy i charakterystycznego, słodowego smaku.

Specyfikacja słodu wg Viking Malt:

Wilgotność [%] max. 5.0

Ekstrakt [%s.m.] min. 79.0

Barwa [°EBC] 7.0-10.0

Wolny azot aminowy [mg/l] min. 130

Czas scukrzania [min.] max. 15

Masa netto: 25 kg

 

Przejdź do pełnego opisu
119,00 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 129,00 zł
Promocja trwa do 31 grudnia 2025

Wybierz wariant produktu:

Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

Wybierz śrutowany całe ziarno
szt.
Dostępność:
duża ilość
Czas wysyłki: Natychmiast

Opis

⭐⭐⭐⭐⭐

Słód Wiedeński 25kg Viking Malt - pełne ciało, nuty orzechowo-chlebowe

Słód wiedeński jest produkowany w podobnej technologii co słód pilzneński. Proces słodowania wyróżnia się wyższymi wartościami wilgotności (43-44%) przy przekazaniu do suszenia i suszenie odbywa się w wyższych temperaturach (ok. 90- 95°C). Dzięki temu słód wiedeński nadaje lekko bursztynowy kolor brzeczki i znacznie bardziej wyrazisty aromat od słodu pilzneńskiego. Polecany do produkcji piw typu Vienna Beer, Amber Lager, Golden Ale Oktoberfestbier oraz jako element wzbogacający smak piw jasnych.

Słód wiedeński jest używany w udziale od 70-100%. Zakres barw dla tego słodu produkowanego w Słodowni Strzegom wynosi 7-12 °EBC.

Słód Wiedeński jest produkowany w nieznacznie wyższej temperaturze niż słód pilzneński, co powoduje, że ma wyższą barwę, a działanie enzymów jest nieco słabsze niż w przypadku słodu pilzneńskiego.

Smak Słodu Wiedeńskiego jest subtelny, lekko słodki i orzechowy.

Zastosowanie: Słód Wiedeński jest rekomendowany do względnie jasnych piw. Typowe jest stosowanie go w celu wzmocnienia barwy i aromatu piw jasnych. Klasyczny lager wiedeński („Vienna Lager”) słynie ze swojej głębokiej, złotej barwy i charakterystycznego, słodowego smaku.

Specyfikacja słodu wg Viking Malt:

Wilgotność [%] max. 5.0

Ekstrakt [%s.m.] min. 79.0

Barwa [°EBC] 7.0-10.0

Wolny azot aminowy [mg/l] min. 130

Czas scukrzania [min.] max. 15

Masa netto: 25 kg

 

Opinie

Liczba ocen: 0
Oceń i opisz

Polecane produkty