Słód barwiący 1200EBC
Słód czekoladowy jasny i ciemny uzyskiwany jest w procesie prażenia słodu pilzneńskiego lub monachijskiego w temperaturze dochodzącej do 200°C i dość krótkim czasie (do 4 godzin). W przeciwieństwie do słodów karmelowych, przełom ukazuje mączny charakter ziarna, pochodzący ze słodu pilzneńskiego. Stosuje się jako dodatek do piwa typu: Dark Beer, Stout, Porter, Alt Beer, Bock Beer, Schwarzbier. Zakres barw dla tego słodu wynosi około 1200-1500 EBC.
Nie wykazuje działania enzymatycznego, zawartość ekstraktu: niska.
Określenie „słód czekoladowy” lub "słód barwiący" odnośni się głównie do koloru a nie do smaku. Słód barwiący 1200-1500 EBC ma głęboką brązowo-czarną barwę i kawowy, palony smak. Można w nim wyczuć aromaty czekoladowe.
Zastosowanie: Słód barwiący 1200EBC jest używany głównie do ciemnych stylów typu Porter, Stout, RIS, lecz może być także używany do wszelkich innych o ciemnej barwie takich jak Dark Ale. Słód barwiący 1200 EBC nadaje charakterystycznego aromatu z wyraźną nutą czekolady i kawy. Już przy małej ilości można zauważyć znaczne pogłębienie koloru wraz z subtelnymi zmianami w smaku i aromacie.
Typowa dawka słodu barwiącego 1200 EBC to zwykle około 5%.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Robert Lidwin
Barwi mega mocno. 250g zroobiło z 25 litrów brz. nastawnej czarną dziurę.