Słód barwiący 1200-1500 EBC 1kg

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 6,00 zł 6.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Słód barwiący 1200EBC

Słód czekoladowy jasny i ciemny uzyskiwany jest w procesie prażenia słodu pilzneńskiego lub monachijskiego w temperaturze dochodzącej do 200°C i dość krótkim czasie (do 4 godzin). W przeciwieństwie do słodów karmelowych, przełom ukazuje mączny charakter ziarna, pochodzący ze słodu pilzneńskiego. Stosuje się jako dodatek do piwa typu: Dark Beer, Stout, Porter, Alt Beer, Bock Beer, Schwarzbier. Zakres barw dla tego słodu wynosi około 1200-1500 EBC.

Nie wykazuje działania enzymatycznego, zawartość ekstraktu: niska.

Określenie „słód czekoladowy” lub "słód barwiący" odnośni się głównie do koloru a nie do smaku. Słód barwiący 1200-1500 EBC ma głęboką brązowo-czarną barwę i kawowy, palony smak. Można w nim wyczuć aromaty czekoladowe.

Zastosowanie: Słód barwiący 1200EBC jest używany głównie do piw ciemnych typu Porter, Stout, RIS, lecz może być także używany do wszelkich innych piw o ciemnej barwie takich jak Dark Ale. Słód barwiący 1200 EBC nadaje piwu charakterystycznego aromatu z wyraźną nutą czekolady i kawy. Już przy małej ilości można zauważyć znaczne pogłębienie koloru wraz z subtelnymi zmianami w smaku i aromacie. Typowa dawka słodu barwiącego 1200 EBC to zwykle około 5%.

Kupujemy bezpośrednio u producenta!

 

Czego potrzebujesz? Zadzwoń! Doradzimy!

 


Śrutowanie

Jeżeli pole informacji do sprzedającego jest puste, domyślnie wysyłamy słód śrutowany.

Śrutowanie słodów wykonujemy poprzez zgniatanie ziaren śrutownikiem gniotącym.

Dzięki temu znacznie ograniczamy ilość mąki i nie niszczymy łuski, tak potrzebnej podczas filtrowania zacieru.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl