Słód KARMELOWY CRYSTAL 400 EBC 1kg Viking Malt

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 5,50 zł 5.50
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Słód karmelowy 400 EBC Viking Malt

Słód karmelowy 400 uzyskiwany jest podczas prażenia słodu zielonego w temperaturze dochodzącej do 200°C.

Tak jak wszystkie słody karmelowe, po przełamaniu ukazuje krystaliczny charakter ziarna. Dodatek tego słodu dopełnia smak piwa i pogłębia barwę trunku.

Stosowany do produkcji piw typu Dark Beer, Porter, Stout, Red Ale, Brown Ale, Amber, a także innych, gdzie chcemy uzyskać bardziej głęboką bursztynową lub miedzianą barwę.

Zakres barw dla tego typu słodu wynosi 350-450 EBC.

CHARAKTERYSTYKA SŁODU

Słody karmelowe są produkowane w procesie prażenia z zielonego słodu. Mają wysoki stopień karmelizacji i nie wykazują działania enzymatycznego.

Ogólnie słody wytworzone w procesie prażenia mogą mieć działanie przeciwutleniające oraz przyczyniać się do poprawy smaku oraz jakości i stabilności piany.


Zastosowanie: Słód karmelowy 400 EBC jest używany głównie do piw typu Porter i Stout, lecz może być także używany do wszelkich innych piw o ciemnej barwie takich jak Dark Ale. Słód karmelowy 400 EBC nadaje piwu charakterystycznego aromatu z nutą karmelu, czekolady i kawy. Już przy małej ilości można zauważyć znaczne pogłębienie koloru wraz z subtelnymi zmianami w smaku i aromacie. Typowa dawka słodu karmelowego 400 EBC to zwykle 5-10%.

Kupujemy bezpośrednio u producenta!

 

Masz gwarancję jakości!

 

Czego potrzebujesz? Zadzwoń! Doradzimy!

 

Zajrzyj również na inne nasze aukcje!

Słód karmelowy 400 EBC

Śrutowanie

Jeżeli pole informacji do sprzedającego jest puste, domyślnie wysyłamy słód śrutowany.

Śrutowanie słodów wykonujemy poprzez zgniatanie ziaren śrutownikiem gniotącym.

Dzięki temu znacznie ograniczamy ilość mąki i nie niszczymy łuski, tak potrzebnej podczas filtrowania zacieru.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl