Słód karmelowy 400 EBC Viking Malt
Słód karmelowy 400 uzyskiwany jest podczas prażenia słodu zielonego w temperaturze dochodzącej do 200°C.
Tak jak wszystkie słody karmelowe, po przełamaniu ukazuje krystaliczny charakter ziarna. Dodatek tego słodu dopełnia smak i pogłębia barwę.
Stosowany do Dark Beer, Porter, Stout, Red Ale, Brown Ale, Amber, a także innych, gdzie chcemy uzyskać bardziej głęboką bursztynową lub miedzianą barwę.
Zakres barw dla tego typu słodu wynosi 350-450 EBC.
CHARAKTERYSTYKA SŁODU
Słody karmelowe są produkowane w procesie prażenia z zielonego słodu. Mają wysoki stopień karmelizacji i nie wykazują działania enzymatycznego.
Ogólnie słody wytworzone w procesie prażenia mogą mieć działanie przeciwutleniające oraz przyczyniać się do poprawy smaku oraz jakości i stabilności piany.
Zastosowanie: Słód karmelowy 400 EBC jest używany głównie do Porter i Stout, lecz może być także używany do wszelkich innych o ciemnej barwie takich jak Dark Ale. Słód karmelowy 400 EBC nadaje charakterystycznego aromatu z nutą karmelu, czekolady i kawy. Już przy małej ilości można zauważyć znaczne pogłębienie koloru wraz z subtelnymi zmianami w smaku i aromacie.
Typowa dawka słodu karmelowego 400 EBC to zwykle 5-10%.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.