Słód MONACHIJSKI typ I Crisp - 25 kg
Słód MONACHIJSKI – Jest produkowany z wysokiej jakości jęczmienia, ze zbiorów bieżącego i poprzedniego roku żniwnego. Podstawowy słód do warzenia większości rodzajów ciemnych piw oraz whiskey. Świetnie nadaje się do piw zarówno górnej jak i dolnej fermentacji. Dodanie do zacieru słodu Monachijskiego powoduje zmianę barwy warzonego piwa na ciemniejszą w kierunku złotej i bursztynowej.
U nas słód możesz zamówić zarówno cały jak i śrutowany w tej samej cenie!
Zawartość ekstraktu: 81-83%
Barwa: 16 EBC
Do każdego worka 25 kg saszetka 30 g chmielu w prezencie.
Śrutowanie
Jeżeli pole informacji do sprzedającego jest puste, domyślnie będzie słód śrutowany.
Śrutowanie słodów wykonujemy poprzez zgniatanie ziaren śrutownikiem gniotącym z zachowaniem zasady, by wszystkie ziarna były uszkodzone i docelowo możliwie przepołowione.
Dzięki temu znacznie ograniczamy ilość mąki i nie niszczymy łuski, tak potrzebnej podczas filtrowania zacieru.