Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Wybrane dla Ciebie
SAFALE S-04 drożdże górnej fermentacji
SAFALE S-04 drożdże górnej fermentacji
15,00 zł 13,99 zł
szt.
Whirlfloc T klarowanie piwa 5 szt.
Whirlfloc T klarowanie piwa 5 szt.
12,00 zł
szt.
Chmiel UK East Kent Golding 100 g
Chmiel UK East Kent Golding 100 g
10,00 zł
szt.

SAFBREW S-33 drożdże górnej fermentacji

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 9,00 zł 9.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Drożdże SAFBREW S-33

Drożdże Safbrew S-33 to specjalne drożdże górnej fermentacji, polecane do wielu stylów pszenicznych, zwłaszcza do belgijskich odmian białych i pszenicznych. Witbier - oraz do mocnych warzonych na wzór klasztornych Trappist, Chimay. Drożdże świetnie radzą sobie także podczas fermentacji w niemieckich stylach Koelsch oraz Altbier. Często używane są także do fermentacji Grodziskiego.

Safbrew S-33 dobrze znoszą wysokie stężenia alkoholu - nawet do 11,5 % obj. W Polsce używane z powodzeniem przez piwowarów domowych oraz przez wiele browarów rzemieślniczych.

Parametry:

  • kłaczkowanie i osiadanie: niska,
  • odfermentowanie: średnie,
  • zalecana temperatura fermentacji: 15-20°C,
  • dozowanie: przeciętnie 11.5 g na 20 litrów piwa - przy brzeczkach gęstszych (pow. 15°Blg - zalecamy podwojenie ilości drożdży).

Instrukcja zadawania:

Przed zadaniem drożdży należy przeprowadzić rehydratację suszonych drożdży do postaci kremu drożdżowego w zbiorniku mieszanym. Rozsypać suche drożdże na powierzchnię sterylnej wody lub brzeczki o temp. 27°C ± 3°C, wziętej w ilości 10 krotnie większej niż masa drożdży. Po przekształceniu się drożdży suszonych na krem powyższą metodą (co zabiera około 15-30 minut) łagodnie mieszać przez następne 30 minut. Następnie dozować otrzymany krem do zbiornika fermentacyjnego.

Alternatywnie, dozować suche drożdże bezpośrednio do zbiornika fermentacyjnego pod warunkiem, że temperatura brzeczki wynosi ponad 20ºC. Stopniowo wsypywać suszone drożdże do fermentora zwracając uwagę by drożdże pokrywały całą dostępną powierzchnię brzeczki, tak by nie powstawały zlepieńce. Pozostawić na 30 minut, po tym czasie zmieszać brzeczkę, np. przez napowietrzanie.

Temperatura fermentacji:

Rekomendowana temperatura fermentacji: 12°C – 25°C.

Przechowywanie:

Przechowywać w chłodnym (< 10ºC), suchym miejscu.

Opakowanie po otwarciu ponownie zamykać i przechowywać w suchym pomieszczeniu w temp. 4ºC przez czas nie dłuższy niż 7 dni.

Nie używać opakowań miękkich, czy uszkodzonych.

Termin przydatności:

Data produkcji i termin ważności/najlepiej użyć przed - data na opakowaniu. Termin ten upływa po 24 miesiącach od daty produkcji, pod warunkiem przechowywania w rekomendowanych warunkach.

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty) już od 100,00 zł.
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl