Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Słody specjalne to głównie dodatki, które decydują o charakterze.
Znajdziesz tutaj słody karmelowe i prażone, a także wędzone i barwiące.
Głównym zaopatrzeniowcem jest uznany Viking Malt.
Słód Cookie Ciasteczkowy Viking Malt 1 kg
Słód Cookie nadaje łagodny smak i aromat prażonego zboża z nutą herbatników.
Już niewielki udział w zasypie wnosi nuty ciasteczkowe.
Zastosowanie: wszystkie rodzaje, głównie do Ale i Lager, lecz może Już małe dawki mają wpływ na smak
Zasyp: do 20 %
Typowa analiza
- Wilgotność 6,0% maks.
- Ekstrakt 72,0%
- Barwa 40-60 EBC
Pakowany w paczki po 1 kg, 5 kg, 25 kg, bez dopłaty za śrutowanie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Słód KARMELOWY CRYSTAL 30 EBC 1 kg
CHARAKTERYSTYKA SŁODU
- wysoki stopień karmelizacji
- nie wykazują działania enzymatycznego
- do wszystkich rodzajów
- barwa 30-40 EBC
- zasyp: do 20 %
- poprawia pienistość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Słód Red Ale 1 kg (melanoidynowy) Viking Malt
Słód Red Ale (melanoidynowy) Viking Malt
Słód o wysokim stopniu modyfikacji białka i skrobi, co prowadzi do powstania dużej ilości związków malanoidynowych. Nadaje bursztynowy kolor oraz uwydatnia aromat słodowo-chlebowy. Stosuje się do 20% zasypu.
Red Ale jest słodem aromatycznym, zalecanym do ciemnych stylów. Produkowany jest z jęczmienia browarnego, zgodnie ze specjalnym programem słodowania, w celu zapewnienia odpowiedniego smaku i aromatu przez kontrolowane reakcje Maillarda. Słód Red Ale ma lekko czerwony kolor oraz słodowy, palony i orzechowy smak; jest też delikatnie kwaśny. Jego działanie amylolityczne jest słabe dlatego w zasypie muszą się znaleźć słody, które wykazują działanie enzymów (Pils, Ale, Extra Pale, Pale Ale, Monachijski wszystkich typów)
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Słód WIEDEŃSKI Viking Malt 1 kg
Zastosowanie: Słód Wiedeński jest rekomendowany do względnie jasnych gatunków. Typowe jest stosowanie go w celu wzmocnienia barwy i aromatu. Klasyczny lager wiedeński („Vienna Lager”) słynie ze swojej głębokiej, złotej barwy i charakterystycznego, słodowego smaku.
Specyfikacja słodu wg Viking Malt:
Wilgotność [%] max. 5.0
Ekstrakt [%s.m.] min. 79.0
Barwa [°EBC] 7.0-10.0
Wolny azot aminowy [mg/l] min. 130
Czas scukrzania [min.] max. 15
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Słód KARMELOWY CRYSTAL 600 EBC 1 kg Viking Mal
SŁÓD KARMELOWY 600 EBC Viking Malt Strzegom
Słód karmelowy 600 EBC uzyskiwany jest podczas prażenia słodu zielonego w temperaturze dochodzącej do 200°C.
Tak jak wszystkie słody karmelowe, po przełamaniu ukazuje krystaliczny charakter ziarna. Dodatek tego słodu dopełnia smak i pogłębia barwę w kierunku bursztynowej lub miedzianej.
Stosowany do stylów, gdzie chcemy uzyskać bardziej głęboką bursztynową barwę.
Zakres barw dla tego typu słodu wynosi 550-650 EBC.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Słód KARMELOWY CRYSTAL 50 EBC 1 kg Viking Malt
SŁÓD KARMELOWY jasny 50 EBC Viking Malt
Słód karmelowy jasny 50 EBC jest to słód specjalny, o dużej ilości melanoidów, czyli związków barwnych powstających w wyniku syntezy cukrów i aminokwasów w wysokiej temperaturze.
Zakres barw dla tego typu słodu wynosi 40-60 EBC.
CHARAKTERYSTYKA SŁODU
Słody karmelowe są produkowane w procesie prażenia z zielonego słodu. Mają wysoki stopień karmelizacji i nie wykazują działania enzymatycznego.
Ogólnie słody wytworzone w procesie prażenia mogą mieć działanie przeciwutleniające oraz przyczyniać się do poprawy smaku oraz jakości i stabilności piany.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny