Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Słody specjalne to głównie dodatki, które decydują o charakterze.

Znajdziesz tutaj słody karmelowe i prażone, a także wędzone i barwiące.

Głównym zaopatrzeniowcem jest uznany Viking Malt.

Słody specjalne

Słód Cookie Ciasteczkowy Viking Malt 1 kg

Słód Cookie Ciasteczkowy Viking Malt 1 kg
Słód Cookie Ciasteczkowy Viking Malt 1 kg

Słód Cookie nadaje łagodny smak i aromat prażonego zboża z nutą herbatników.

Już niewielki udział w zasypie wnosi nuty ciasteczkowe.

Zastosowanie: wszystkie rodzaje, głównie do Ale i Lager, lecz może Już małe dawki mają wpływ na smak

Zasyp: do 20 %

Typowa analiza

  • Wilgotność  6,0% maks.
  • Ekstrakt  72,0%
  • Barwa 40-60 EBC

Pakowany w paczki po 1 kg, 5 kg, 25 kg, bez dopłaty za śrutowanie.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

7,25 zł

Słód KARMELOWY CRYSTAL 30 EBC 1 kg

Słód KARMELOWY CRYSTAL 30 EBC 1 kg
Słód KARMELOWY CRYSTAL 30 EBC 1 kg

CHARAKTERYSTYKA SŁODU

  • wysoki stopień karmelizacji
  • nie wykazują działania enzymatycznego
  • do wszystkich rodzajów
  • barwa 30-40 EBC
  • zasyp: do 20 %
  • poprawia pienistość

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

7,25 zł

Słód Red Ale 1 kg (melanoidynowy) Viking Malt

Słód Red Ale 1 kg (melanoidynowy) Viking Malt
Słód Red Ale 1 kg (melanoidynowy) Viking Malt

Słód Red Ale (melanoidynowy) Viking Malt

Słód o wysokim stopniu modyfikacji białka i skrobi, co prowadzi do powstania dużej ilości związków malanoidynowych. Nadaje bursztynowy kolor oraz uwydatnia aromat słodowo-chlebowy. Stosuje się do 20% zasypu.

Red Ale jest słodem aromatycznym, zalecanym do ciemnych stylów. Produkowany jest z jęczmienia browarnego, zgodnie ze specjalnym programem słodowania, w celu zapewnienia odpowiedniego smaku i aromatu przez kontrolowane reakcje Maillarda. Słód Red Ale ma lekko czerwony kolor oraz słodowy, palony i orzechowy smak; jest też delikatnie kwaśny. Jego działanie amylolityczne jest słabe dlatego w zasypie muszą się znaleźć słody, które wykazują działanie enzymów (Pils, Ale, Extra Pale, Pale Ale, Monachijski wszystkich typów)

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

7,25 zł

Słód WIEDEŃSKI Viking Malt 1 kg

Słód WIEDEŃSKI Viking Malt 1 kg
Słód WIEDEŃSKI Viking Malt 1 kg

Zastosowanie: Słód Wiedeński jest rekomendowany do względnie jasnych gatunków. Typowe jest stosowanie go w celu wzmocnienia barwy i aromatu. Klasyczny lager wiedeński („Vienna Lager”) słynie ze swojej głębokiej, złotej barwy i charakterystycznego, słodowego smaku.

Specyfikacja słodu wg Viking Malt:

Wilgotność [%] max. 5.0

Ekstrakt [%s.m.] min. 79.0

Barwa [°EBC] 7.0-10.0

Wolny azot aminowy [mg/l] min. 130

Czas scukrzania [min.] max. 15

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

7,25 zł

Słód KARMELOWY CRYSTAL 600 EBC 1 kg Viking Mal

Słód KARMELOWY CRYSTAL 600 EBC 1 kg Viking Mal
Słód KARMELOWY CRYSTAL 600 EBC 1 kg Viking Mal

SŁÓD KARMELOWY 600 EBC Viking Malt Strzegom

Słód karmelowy 600 EBC uzyskiwany jest podczas prażenia słodu zielonego w temperaturze dochodzącej do 200°C.

Tak jak wszystkie słody karmelowe, po przełamaniu ukazuje krystaliczny charakter ziarna. Dodatek tego słodu dopełnia smak i pogłębia barwę w kierunku bursztynowej lub miedzianej.

Stosowany do stylów, gdzie chcemy uzyskać bardziej głęboką bursztynową barwę.

Zakres barw dla tego typu słodu wynosi 550-650 EBC.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

7,25 zł

Słód KARMELOWY CRYSTAL 50 EBC 1 kg Viking Malt

Słód KARMELOWY CRYSTAL 50 EBC 1 kg Viking Malt
Słód KARMELOWY CRYSTAL 50 EBC 1 kg Viking Malt

SŁÓD KARMELOWY jasny 50 EBC Viking Malt

Słód karmelowy jasny 50 EBC jest to słód specjalny, o dużej ilości melanoidów, czyli związków barwnych powstających w wyniku syntezy cukrów i aminokwasów w wysokiej temperaturze.

 

Zakres barw dla tego typu słodu wynosi 40-60 EBC.

CHARAKTERYSTYKA SŁODU

Słody karmelowe są produkowane w procesie prażenia z zielonego słodu. Mają wysoki stopień karmelizacji i nie wykazują działania enzymatycznego.

Ogólnie słody wytworzone w procesie prażenia mogą mieć działanie przeciwutleniające oraz przyczyniać się do poprawy smaku oraz jakości i stabilności piany.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

7,25 zł

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty) już od 100,00 zł.
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl