Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Słody specjalne to głównie dodatki, które decydują o charakterze.
Znajdziesz tutaj słody karmelowe i prażone, a także wędzone i barwiące.
Głównym zaopatrzeniowcem jest uznany Viking Malt.
Słód wędzony torfem 25 kg
Słód WĘDZONY TORFEM Viking Malt
Słód pochodzi ze słodowni Viking Malt w Strzegomiu. Słód produkowany z najnowszej odmiany jęczmienia browarnego jarego, dwurzędowego typu null-lox, delikatnie wędzony oryginalnym szkockim torfem. Niska temperatura suszenia i wędzenia nie wpływa na zmianę działania enzymatycznego i inne ważne właściwości słodu.
Zastosowanie: Słód Wędzony Torfowy może być używany w destylarniach do produkcji whisky. W browarnictwie może być stosowany jako słód pilzneński o wyjątkowym aromacie, ponieważ jego zapach i smak nie są zbyt dominujące.
Barwa: max 10 EBC
Fenole: 5-10 mg/kg
Pakowany w paczki po 1 kg, 5 kg, 25 kg, bez dopłaty za śrutowanie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Słód KARMELOWY CRYSTAL 600 EBC 25 kg Viking Malt
SŁÓD KARMELOWY 600 EBC Viking Malt Strzegom
Słód karmelowy 600 EBC uzyskiwany jest podczas prażenia słodu zielonego w temperaturze dochodzącej do 200°C.
Tak jak wszystkie słody karmelowe, po przełamaniu ukazuje krystaliczny charakter ziarna. Dodatek tego słodu dopełnia smak i pogłębia barwę w kierunku bursztynowej lub miedzianej.
Stosowany do stylów, gdzie chcemy uzyskać bardziej głęboką bursztynową barwę.
Zakres barw dla tego typu słodu wynosi 550-650 EBC.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Słód CZEKOLADOWY 800 EBC 25 kg Viking Malt
Słód CZEKOLADOWY 800 EBC Viking Malt
Słód czekoladowy jasny i ciemny uzyskiwany jest w procesie prażenia słodu pilzneńskiego lub monachijskiego w temperaturze dochodzącej do 200°C i dość krótkim czasie (do 4 godzin). W przeciwieństwie do słodów karmelowych, przełom ukazuje mączny charakter ziarna, pochodzący ze słodu pilzneńskiego. Stosuje się jako dodatek do ciemnych stylów do 10%
Zakres barw dla tego słodu wynosi około 800-1000 EBC.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Słód WIEDEŃSKI Viking Malt 25 kg
Zastosowanie: Słód Wiedeński jest rekomendowany do względnie jasnych gatunków. Typowe jest stosowanie go w celu wzmocnienia barwy i aromatu. Klasyczny lager wiedeński („Vienna Lager”) słynie ze swojej głębokiej, złotej barwy i charakterystycznego, słodowego smaku.
Specyfikacja słodu wg Viking Malt:
Wilgotność [%] max. 5.0
Ekstrakt [%s.m.] min. 79.0
Barwa [°EBC] 7.0-10.0
Wolny azot aminowy [mg/l] min. 130
Czas scukrzania [min.] max. 15
Masa netto: 25 kg
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Słód wędzony torfem 5 kg
Słód WĘDZONY TORFEM Viking Malt
Słód pochodzi ze słodowni Viking Malt w Strzegomiu. Słód produkowany z najnowszej odmiany jęczmienia browarnego jarego, dwurzędowego typu null-lox, delikatnie wędzony oryginalnym szkockim torfem. Niska temperatura suszenia i wędzenia nie wpływa na zmianę działania enzymatycznego i inne ważne właściwości słodu.
Zastosowanie: Słód Wędzony Torfowy może być używany w destylarniach do produkcji whisky. W browarnictwie może być stosowany jako słód pilzneński o wyjątkowym aromacie, ponieważ jego zapach i smak nie są zbyt dominujące.
Barwa: max 10 EBC
Fenole: 5-10 mg/kg
Pakowany w paczki po 1 kg, 5 kg, 25 kg, bez dopłaty za śrutowanie.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Słód Red Ale 5 kg (melanoidynowy) Viking Malt
Słód Red Ale (melanoidynowy) Viking Malt
Słód o wysokim stopniu modyfikacji białka i skrobi, co prowadzi do powstania dużej ilości związków malanoidynowych. Nadaje bursztynowy kolor oraz uwydatnia aromat słodowo-chlebowy. Odpowiedni do wielu stylów typu: amber, lager, ale, red ale - do 20% zasypu.
Red Ale jest słodem aromatycznym, zalecanym do ciemnych stylów. Produkowany jest z jęczmienia browarnego, zgodnie ze specjalnym programem słodowania, w celu zapewnienia odpowiedniego smaku i aromatu przez kontrolowane reakcje Maillarda. Słód Red Ale ma lekko czerwony kolor oraz słodowy, palony i orzechowy smak; jest też delikatnie kwaśny. Jego działanie amylolityczne jest słabe dlatego w zasypie muszą się znaleźć słody, które wykazują działanie enzymów (Pils, Ale, Extra Pale, Pale Ale, Monachijski wszystkich typów)
Producent deklaruje barwę 70 EBC +/- 10
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny