Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Słody specjalne to głównie dodatki, które decydują o charakterze.

Znajdziesz tutaj słody karmelowe i prażone, a także wędzone i barwiące.

Głównym zaopatrzeniowcem jest uznany Viking Malt.

Słody specjalne

Słód wędzony torfem 25 kg

Słód wędzony torfem 25 kg
Słód wędzony torfem 25 kg

Słód WĘDZONY TORFEM Viking Malt

Słód pochodzi ze słodowni Viking Malt w Strzegomiu. Słód produkowany z najnowszej odmiany jęczmienia browarnego jarego, dwurzędowego typu null-lox, delikatnie wędzony oryginalnym szkockim torfem. Niska temperatura suszenia i wędzenia nie wpływa na zmianę działania enzymatycznego i inne ważne właściwości słodu.

Zastosowanie: Słód Wędzony Torfowy może być używany w destylarniach do produkcji whisky. W browarnictwie może być stosowany jako słód pilzneński o wyjątkowym aromacie, ponieważ jego zapach i smak nie są zbyt dominujące.

Barwa: max 10 EBC

Fenole: 5-10 mg/kg

Pakowany w paczki po 1 kg, 5 kg, 25 kg, bez dopłaty za śrutowanie.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

195,00 zł

Słód KARMELOWY CRYSTAL 600 EBC 25 kg Viking Malt

Słód KARMELOWY CRYSTAL 600 EBC 25 kg Viking Malt
Słód KARMELOWY CRYSTAL 600 EBC 25 kg Viking Malt

SŁÓD KARMELOWY 600 EBC Viking Malt Strzegom

Słód karmelowy 600 EBC uzyskiwany jest podczas prażenia słodu zielonego w temperaturze dochodzącej do 200°C.

Tak jak wszystkie słody karmelowe, po przełamaniu ukazuje krystaliczny charakter ziarna. Dodatek tego słodu dopełnia smak i pogłębia barwę w kierunku bursztynowej lub miedzianej.

Stosowany do stylów, gdzie chcemy uzyskać bardziej głęboką bursztynową barwę.

Zakres barw dla tego typu słodu wynosi 550-650 EBC.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

150,00 zł

Słód CZEKOLADOWY 800 EBC 25 kg Viking Malt

Słód CZEKOLADOWY 800 EBC 25 kg Viking Malt
Słód CZEKOLADOWY 800 EBC 25 kg Viking Malt

Słód CZEKOLADOWY 800 EBC Viking Malt

Słód czekoladowy jasny i ciemny uzyskiwany jest w procesie prażenia słodu pilzneńskiego lub monachijskiego w temperaturze dochodzącej do 200°C i dość krótkim czasie (do 4 godzin). W przeciwieństwie do słodów karmelowych, przełom ukazuje mączny charakter ziarna, pochodzący ze słodu pilzneńskiego. Stosuje się jako dodatek do ciemnych stylów do 10%

Zakres barw dla tego słodu wynosi około 800-1000 EBC.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

150,00 zł

Słód WIEDEŃSKI Viking Malt 25 kg

Słód WIEDEŃSKI Viking Malt 25 kg
Słód WIEDEŃSKI Viking Malt 25 kg

Zastosowanie: Słód Wiedeński jest rekomendowany do względnie jasnych gatunków. Typowe jest stosowanie go w celu wzmocnienia barwy i aromatu. Klasyczny lager wiedeński („Vienna Lager”) słynie ze swojej głębokiej, złotej barwy i charakterystycznego, słodowego smaku.

Specyfikacja słodu wg Viking Malt:

Wilgotność [%] max. 5.0

Ekstrakt [%s.m.] min. 79.0

Barwa [°EBC] 7.0-10.0

Wolny azot aminowy [mg/l] min. 130

Czas scukrzania [min.] max. 15

Masa netto: 25 kg

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

150,00 zł

Słód wędzony torfem 5 kg

Słód wędzony torfem 5 kg
Słód wędzony torfem 5 kg

Słód WĘDZONY TORFEM Viking Malt

Słód pochodzi ze słodowni Viking Malt w Strzegomiu. Słód produkowany z najnowszej odmiany jęczmienia browarnego jarego, dwurzędowego typu null-lox, delikatnie wędzony oryginalnym szkockim torfem. Niska temperatura suszenia i wędzenia nie wpływa na zmianę działania enzymatycznego i inne ważne właściwości słodu.

Zastosowanie: Słód Wędzony Torfowy może być używany w destylarniach do produkcji whisky. W browarnictwie może być stosowany jako słód pilzneński o wyjątkowym aromacie, ponieważ jego zapach i smak nie są zbyt dominujące.

Barwa: max 10 EBC

Fenole: 5-10 mg/kg

Pakowany w paczki po 1 kg, 5 kg, 25 kg, bez dopłaty za śrutowanie.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

43,45 zł

Słód Red Ale 5 kg (melanoidynowy) Viking Malt

Słód Red Ale 5 kg (melanoidynowy) Viking Malt
Słód Red Ale 5 kg (melanoidynowy) Viking Malt

Słód Red Ale (melanoidynowy) Viking Malt

Słód o wysokim stopniu modyfikacji białka i skrobi, co prowadzi do powstania dużej ilości związków malanoidynowych. Nadaje bursztynowy kolor oraz uwydatnia aromat słodowo-chlebowy. Odpowiedni do wielu stylów typu: amber, lager, ale, red ale - do 20% zasypu.

Red Ale jest słodem aromatycznym, zalecanym do ciemnych stylów. Produkowany jest z jęczmienia browarnego, zgodnie ze specjalnym programem słodowania, w celu zapewnienia odpowiedniego smaku i aromatu przez kontrolowane reakcje Maillarda. Słód Red Ale ma lekko czerwony kolor oraz słodowy, palony i orzechowy smak; jest też delikatnie kwaśny. Jego działanie amylolityczne jest słabe dlatego w zasypie muszą się znaleźć słody, które wykazują działanie enzymów (Pils, Ale, Extra Pale, Pale Ale, Monachijski wszystkich typów)

Producent deklaruje barwę 70 EBC +/- 10

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

35,00 zł

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty) już od 100,00 zł.
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl